» » » Dominique De Groen wint Cultuurprijs Stad Gent 2022

Dominique De Groen wint Cultuurprijs Stad Gent 2022

Dominique De GroenSchrijver, dichter en beeldend kunstenaar Dominique De Groen heeft de Cultuurprijs 2022 van de Stad Gent gewonnen. De prijs stond in het teken van poëzie. De jury looft haar veelzijdige talent en haar kritische blik, net als haar inzet om een jong publiek warm te maken voor poëzie.

De jury duidde Dominique De Groen (1991) unaniem als winnaar aan, deels als erkenning voor haar werk, deels als aanmoediging in de aanloop naar Ghent European Youth Capital 2024. Dominique is schrijver, dichter en beeldend kunstenaar, woont in Gent en is lid van de klimaatdichters en medeoprichter van het DIY-label Marktcorruptie. In haar stoere, uitdagende en kritische gedichten weeft ze actuele thema’s zoals laatkapitalisme, de klimaatcrisis en globalisering doorheen persoonlijke ervaringen.

In een tijdsspanne van vijf jaar verschenen bij uitgeverij het balanseer vier dichtbundels van haar hand:  Shop Girl (2017), Sticky Drama (2019), offerlam (2020) en Slangen (2022). Ze werd onder meer genomineerd voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee 2018, de Herman de Coninckprijs 2020 en de Fintroliteratuurprijs 2021. In 2019 sleepte ze de Frans Vogel Poëzieprijs in de wacht en dit jaar won ze de Jan Campert-prijs voor haar laatste bundel ‘Slangen’.

Als jonge dichter verhoudt Dominique De Groen zich op een uiterst gelaagde manier tot de wereld van vandaag. De jury looft haar echter niet alleen om haar maatschappijkritische stem, maar ook om haar inzet om een jong publiek warm te maken voor poëzie in combinatie met actuele thema’s. Zo gaf ze al verschillende lezingen in Gentse scholen. Ze post ook poëzie en beeldend werk op www.vulpix91.be.