Jaap Blonk (Woerden, 1953) is componist, performer en dichter. Hij is een belangrijk vertegenwoordiger van klankpoëzie en -performance, in Nederland en ver daarbuiten, en belichaamt als het ware een verbindende schakel tussen dadaïsme, modernisme en vandaag.

In zijn performances maakt Blonk niet alleen gebruik van zijn eigen stem, maar ook in toenemende mate van electronica. Hierdoor, en door zijn ontwrichtende benaderingen van tekst, poëzie en muziek, is hij een van die kunstenaars bij wie de grenzen tussen deze verschillende genres doelbewust vervagen.

Jaap Blonk maakte wereldwijd furore en werkte samen met vele musici in de hedendaagse en geïmproviseerde muziek. Zijn interpretaties van gedichten van Antonin Artaud, Dylon Thomas, Lucebert, Leo Vroman zijn meesterlijk, zijn performance van Kurt Schwitters’ Ursonate is legendarisch.

‘Als dichter slaat hij de klank van het woord hoger aan dan de inhoudelijke betekenis. Maar dat hij met deze abstracties het complete palet aan emoties, van humor tot ontroering, weet te beroeren, is ronduit knap.’ (Rudie Kagie, Vrij Nederland)

Verschenen bij het balanseer:
Klinkt (2013)
Jaap Blonk leest Theo Van Doesburg (2016, in coproductie met BOZAR)

> Naar de website van Jaap Blonk