» » » Obelisque van Obe Alkema genomineerd voor C. Buddingh’-prijs 2019

Obelisque van Obe Alkema genomineerd voor C. Buddingh’-prijs 2019

Obelisque / Obe AlkemaWie schreef het beste poëziedebuut van het jaar. Zojuist zijn de vier genomineerde bundels bekendgemaakt. Uit het persbericht: “In Obelisque laat Obe Alkema de wereld van de dichter Obe Alkema op schijnbaar maniëristische, glossy-achtige wijze verzuipen in een reeks van boulimisch uitgesmeerde non-evenementen. De holle frasen waarvan de gemiddelde concentratiespanne niet meer dan een banale gedachte bedraagt, zijn daarbij niet te tellen. Wie zich gedwee laat onderdompelen ontdekt dat het de taal zelf is waarmee de dichter met de lezer samenzwerend jacht maakt op die ene waarachtige parafrase die dichter en lezer tot bij het laatste authentieke evenement, de werkelijkheid en – in het verlengde hiervan – tot bij de poëzie zou kunnen brengen. “Glijdend richting nieuwe opstootjes en het zweet van arbeid wapper ik met de documenten die geschiedenis en toekomst in dezelfde beweging lamleggen.” Obe Alkema toont ons de huidige wereld onvervalst, op haar kwetsbaarst, ten prooi aan kritiekloos verlangen naar het verlangen zelf.”

De jury van de C. Buddingh’-prijs 2019 bestaat uit Nederlands Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja, Belgisch Dichter des Vaderlands Els Moors en literauurwetenschapper Kila van der Starre. De jury koos de debuutbundels van deze vier dichters uit de 27 ingezonden debuten: Obelisque van Obe Alkema (het balanseer), Dwaallichten van Gerda Blees (Podium), Het woedeboek van Roelof ten Napel (Hollands Diep), Vruchtwatervuurlinie van Roberta Petzoldt (Van Oorschot).

De C. Buddingh’-prijs 2019 wordt op 16 juni samen met De Grote Poëzieprijs uitgereikt tijdens het programma ‘Prijs de poëzie’, het feesteijke slot van het 50ste poetry International Festival in de Doelen te Rotterdam.

Lees meer op www.tzum.info