» » » Tentoonstelling ‘De boeken van Suse Esberg’ + ‘Willy Roggeman. Portret van de jongeman als schrijver (1951-1959)’

Tentoonstelling ‘De boeken van Suse Esberg’ + ‘Willy Roggeman. Portret van de jongeman als schrijver (1951-1959)’

Van 28/10/2019 tot 13/12/2019
Vandenhove-Paviljoen, Rozier 1, 9000 Gent
Faculteitsbibiliotheek Letteren en Wijsbegeerte – vleugel Magne, Rozier 44, 9000 Gent


In het voorjaar van 1953 vindt auteur Willy Roggeman op zijn studentenkamer in Gent een verzameling Duitse boeken. De meeste ervan bevatten een ex-libris van de oorspronkelijke eigenares: Suse Esberg. (…) Wie Suse Esberg was, heeft Roggeman tot vandaag niet geweten.

In ‘De asse waait de tuin weer binnen’ vertelt Jürgen Pieters het verhaal van deze boeken. Vertrekkend van het moment waarop de boeken worden gevonden, keren we terug naar het moment waarop ze Duitsland verlaten. We schrijven 1933: Suse Esberg stuurt haar zoon Joachim naar Gent. De dreiging van het nazisme wordt te groot. Joachim wordt leerling aan het Atheneum aan de Ottogracht en vervolgens aan de Gentse Universiteit. Wanneer de oorlog uitbreekt, wordt hij samen met zijn vader het land uitgewezen. Twaalf jaar voor Roggeman de boeken van Joachims moeder vindt, eindigt diens leven in Auschwitz.

Naast de boekpresentatie én de bijbehorende tentoonstelling loopt er in de Universiteitsbibliotheek de bijzonder expo ‘Willy Roggeman. Portret van de jongeman als schrijver (1951-1959).’ Een ode aan het werk van deze unieke oeuvreschrijver!

ugent.be
facebook.com