» » » Dirk Leyman over Kleine Vlaamse Mythologieën in De Morgen Boeken

Dirk Leyman over Kleine Vlaamse Mythologieën in De Morgen Boeken

Dirk Leyman over Kleine Vlaamse Mythologieën (Jan Baetens, Karel Vanhaesebrouck, Brecht Van Maele) in De Morgen Boeken (23/04/2014)

“Twee slimme essayisten graven in ‘Kleine Vlaamse mythologieën’ diep in de hedendaagse Vlaamse volksziel. Ze belanden in een Arcadia dat bol staat van de banaliteit. (…)
Baetens en Vanhaesebrouck betrappen met regelmaat de kleine kantjes van de argeloze Vlaming. Ze monsteren dit merkwaardige specimen met lichtjes geamuseerde, soms ook hooghartige blik en laten zich af en toe verleiden tot een paar politieke analyses. Dat leidt tot pittig leesvoer, zeker in de aanloop naar de Moeder van alle Verkiezingen.

Hun beschouwingen worden aangevuld met treffende zwart-witfoto’s van Brecht Van Maele (by the way: kun je Vlaamser heten?). Daar zie je de Vlaming rondscharrelen in het grijze decor van zijn dagelijkse bestaan, een baksteenbanaliteit die toch met een goedmoedige lens is vastgelegd. (…)
Dit boekje doet soms denken aan een soort intellectuele work-out van Dimitri Verhulsts Dinsdagland. De auteurs hebben zich zichtbaar vermaakt met hun Barthesiaanse oefening, waarin mythologie zowel voor ‘leugen’ als ‘mystificatie’ kan staan. (…)”

> Meer over Kleine Vlaamse Mythologieën op deze website.