» » » Slangen / Dominique De Groen

Slangen / Dominique De Groen

JAN CAMPERT-PRIJS 2022

 

‘mooiste gezichtje dat geld me kon kopen, klop er een glimlach op

’s nachts word ik belaagd door motorrijders

hun lederen pakken bezet met diamanten en andere edelstenen

veelkleurige slangen, fonkelend in het licht van een genadeloze middagzon

die het asfalt van de freeway doet smelten

ze sissen dat we gemaakt zijn voor werk en verveling

geplet onder de algoritmische bottines van de macht’

 

 

Extra informatie

 

Slangen krioelen in de sarcofaag van het heden, in de krochten van de popcultuur, in de mummie van de natuur, in wondes en rot vlees, in artificiële woestijnen en op geoliede dad bods. Ze wentelen zich rond beursgrafieken, raken verstrengeld met wurgende algoritmes, orkestreren een trage ondergrondse revolutie. Een meisje snijdt zich aan een nepdiamanten piramide en werpt haar slangenvel van zich af.

Dominique De Groen is schrijver en beeldend kunstenaar. Ze publiceerde eerder de dichtbundels Shop Girl (2017), Sticky Drama (2019) en offerlam (2020). Ze werd genomineerd voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee 2018, de Herman de Coninckprijs 2020 en de Fintroliteratuurprijs 2021. Ze won de Frans Vogel Poëzieprijs 2019, de Fintropublieksprijs 2021, de Jan Campert-prijs 2022 en de Cultuurprijs van de Stad Gent 2022.

Momenteel werkt ze aan Corpus Britney, een roman over kapitalisme, hekserij en Britney Spears.

 

… over Dominique De Groen:

“De stilistische woekering draagt extra bij tot die complexe gelaagdheid, en hetzelfde geldt voor de groteske beelden en de talrijke verwijzingen naar commerciële populaire deuntjes of films. In die zin is offerlam veel meer dan een in fraaie volzinnen verpakte boodschap en kan de bundel zelfs gelezen worden als een kritiek op de al te expliciete en naïeve missioneringsdrang van veel tijdgenoten en generatiegenoten.” Poëziekrant


POËZIE

40 pp.
15 x 21 cm
ISBN 9789079202867
verschenen in januari 2022
€19,50