» » » De Best Vormgegeven Boeken 2011 bekroont De verzwegen Boon van Pol Hoste

De Best Vormgegeven Boeken 2011 bekroont De verzwegen Boon van Pol Hoste

Voor de derde maal is Uitgeverij het balanseer bekroond met de prijs voor De Best Vormgegeven Boeken, voorheen bekend als de Plantin-Moretusprijs (Betoverende katastrofe in 2009 en Practicum of het steriele schrijven in 2010, beide van Willy Roggeman en vormgegeven door Danny Dobbelaere). Deze prijs, een initiatief van de Vlaamse Uitgevers Vereniging, wil de nadruk leggen op de verhouding tussen inhoud en vormgeving van boeken. De uitreiking vond plaats op donderdag 21 april 2011 in deSingel in Antwerpen tijdens de Staat van het Boek.

In de categorie Literatuur werd De verzwegen Boon van Pol Hoste bekroond, vormgegeven door Stéphane de Schrevel. De mening van de jury:

Soms is een boek zo eenvoudig dat het er erop of eronder is. Dit is er plat op. “De vormgeving van De verzwegen Boon is zeer trouw aan wie het boek geschreven heeft,” was de eerste opmerking die werd gehoord tijdens de jurybespreking.
Boeken van deze uitgeverij, het balanseer, vielen al eerder in de prijzen. Opmerkelijk is dat deze kleine uitgever met meerdere vormgevers werkt en geen huisvormgever opdringt aan zijn auteurs. Per boek wordt blijkbaar bekeken wat het best past.
De sfeer van de inhoud van dit boek valt volledig samen met die van het boek zelf. Less is more, zeker. Voor alles is een typografische oplossing gezocht en gevonden. Dit is geen gemakkelijk lettertype, maar toch erg leesbaar. De prominent witte en zwarte letters op de blauwgrijze, verstilde achtergrond zou trouwens een verwijzing zijn naar een cd-hoes van Arvo Pärt.
Een leuk detail: de bladwijzer met een zin uit het boek, tegelijk een motto.
En een laatste opmerking van een jurylid met een scherp oog: “Een boek over Boon zonder een foto van Boon op de voorkant om het boek beter te doen verkopen: chapeau!”

 

De bekroonde boeken staan van 22 april tot 13 juni 2011 tentoon in het Design Museum Gent.
Meer info: www.debestvormgegevenboeken.be