» » » Shop Girl / Dominique De Groen

Shop Girl / Dominique De Groen

GENOMINEERD VOOR POËZIEDEBUUTPRIJS 2018

Shop Girl is een poëtisch epos dat de traditie van Virgilius ent op het laatkapitalistische tijdperk. De bundel ontkiemde in de kelder van Primark, waar Dominique De Groen een winter en een lente lang werkte. De gedichten zoeken de scheuren op in het productieproces van fast fashion, waar ratende kleuren en geesten van textielarbeiders gedijen. De supply chain wordt een wereldwijd object, reikend van een zandkorrel of zijderups in Bangladesh tot het poreuze, lekkende lichaam van de Shop Girl: ‘de supply chain manager weet / dat je katoenplant / niet kan spellen zonder klant / en ook niet zonder $$$’.


Ontwerp: Oliver Ibsen
Druk: Graphius, Gent
Afmetingen: 14 x 22 cm
Pagina’s:
72
Prijs: 19,50 €
ISBN: 9789079202478

Extra informatie

Dominique De Groen (1991) is Executive Shop Girl bij Poetry™. Haar werk werd gepubliceerd in diverse literaire tijdschriften. Shop Girl is haar debuutbundel. In 2019 won ze de Frans Vogel Poëzieprijs.


  • “Het heet Shop Girl en het is gebaseerd op haar ervaringen als jobstudent bij Primark (…) Dat levert hypermobiele poëzie op die de hele aarde overspant – van de kleinste lichamelijke ervaringen tot de internationale politiek, het wordt allemaal in een woordenkolk meegezogen. Dat soort opzet is best uniek voor het Nederlandse taalgebied.” > Maarten Van der Graaff in de Boekenbeursbijlage van Knack (23/10/17)
  • “Shop Girl is een ernstig en politiek project. De beschadigde taal zorgt voor een zintuiglijke leeservaring die een van de grote crises van onze tijd aanschouwelijk maakt.” > Alfred Schaffer in De Groene Amsterdammer (12 december 2017) > lees hier de hele recensie
  • ‘Doordrukstrip’: Serge Delbruyère op DeReactor.org (25/01/2018)
  • ‘Maximaal toegevoegde waarde’: Ernst Jan Peters op meandermagazine (03/02/2018)
  • “Naast al deze vormelijke kenmerken is ook het perspectief van de bundel bijzonder. Wat mij charmeert is, hoe de bundel het hele productieproces weergeeft: niet als een verhaal maar als een stroom van gebeurtenissen waarin de spelers (SHOP GIRL, de kleurstoffen, materialen,… ) tegen hun eigen wil in worden meegesleept.” > Lies Van Gasse in Streven (maart 2018)
  • Recensie door Janita Monna in Trouw (24/05/2018)
  • “De Groen heeft alleszins een hoogst opmerkelijke bundel geschreven, met krachtige beelden en een indringende zegging.” > Dirk De Geest op Mappa Libri (juni 2018)
  • “Shop Girl is a remarkable debut collection because it differs very much from what poetry readers in the Low Countries usually understand as poetry. These texts do not deal with common day experiences or personal life, but offer a critical analysis of late capitalist economics.” Patrick Peeters on Poetry International Web (oktober 2018)