De tweejaarlijkse J. Greshoff-prijs voor beschouwend proza gaat dit jaar naar Nazi te Venlo van Lucas Hüsgen.
De jury, bestaande uit Aad Meinderts (voorzitter), Yra van Dijk, Arjen Fortuin, Aukje Holtrop, Ena Jansen, Jos Joosten, Annemie Leysen, Lut Missinne en Carl De Strycker, oordeelt als volgt:
“In zijn meesterlijke Nazi te Venlo komen alle motieven uit Hüsgens eerdere werk op een fraaie manier tot samenhang:van zijn fascinatie met Korea,tot zijn niet aflatende onderzoek naar de voor- en achterkant van de Romantiek,zijn politiek-maatschappelijk engagement en zijn grote maar kritische liefde voor Duitsland en de Duitse cultuur. De manier waarop Hüsgen met omtrekkende bewegingen werkelijk iets zegt over wat de oorlog betekent en heeft betekend en dat combineert met een zoektocht naar overgrootvader Hüsgen die uiteindelijk ‘kundig aan de geschiedenis ontsnapte’ dwingt bewondering af.
Met grote kennis van zaken maakte Lucas Hüsgen uit al deze ingrediënten een boek dat meer is dan een doorsnee-essaybundel.”
Eerder werd de J. Greshoff-prijs toegekend aan onder meer David Van Reybrouck (2010 – Congo), Luuc Kooijmans (2008 – Gevaarlijke kennis), Frank Westerman (2004 – Ingenieurs van de ziel), Douwe Draaisma (2002 – Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt), Atte Jongstra (1998 – Familieportret), Piet Meeuse (1996 – Doorkijkjes), Patricia De Martelaere (1994 – Een verlangen naar ontroostbaarheid), Charlotte Mutsaers (1992 – Kersebloed).
De F. Bordewijk-prijs 2012 gaat naar Stephan Enter voor zijn roman Grip, de Jan Campert-prijs 2012 naar Wouter Godijn voor zijn bundel Hoe H.H. de wereld redde. Joke van Leeuwen ontving de Constantijn Huygens-prijs 2012 voor haar hele oeuvre. > Jan Campert-stichting
In november verscheen de nieuwe roman van Lucas Hüsgen, De windbel, bij het balanseer. > meer