» » » » Yvan de Maesschalck over 99 van Pol Hoste

Yvan de Maesschalck over 99 van Pol Hoste

“Het nieuwe boek van Pol Hoste bestaat uit welgeteld 99 stukjes tekst, die meestal de vorm aannemen van een beschouwing of enscenering in wording, barstensvol (retorische) vragen en quasidialogen, desnoods van een ik-figuur met zichzelf. Hoe moeizaam zijn teksten zich ook laten duiden, telkens weer rollen ze als parelende poèmes en prose over het blad, als edelstenen waarvan ‘het licht weg springt en uiteenspat in een schittering van spiegelingen’. Net als High Key (1995), zijn ‘carnets’ en De verzwegen Boon (2010), is ook 99: van Flemish tot Catwalk volstrekt polyfoon van karakter.”

“Onbedaarlijk exploiteert Hoste de meerstemmigheid van de taal. En dat met de bedoeling een literaire werkelijkheid te creëren die zich verhoudt tot zichzelf, want ’taal bestaat uit namen die schaterlachend door elkaar worden gehaald’.”

99: van Flemish tot Catwalk is een spiegelpaleis waarin je als lezer onverbiddelijk (ver)dwaalt. Je kan er via elke tekst binnensluipen en loopt er gegarandeerd de schimmen en schaduwen van volkse en minder volkse personages tegen het lijf, ongeveer zoals in een roman van Boon.”


> De volledige recensie is te lezen in De Leeswolf #9 (december 2012)
> Lees meer over het boek en de auteur op deze site