» » » Els Moors wint J.C. Bloem-poëzieprijs

Els Moors wint J.C. Bloem-poëzieprijs

De J.C.Bloem-poëzieprijs wordt dit jaar uitgereikt aan dichteres en prozaschrijfster Els Moors (1976) voor haar ‘opmerkelijk prikkelende dichtbundel’ Liederen van een kapseizend paard, een uitgave van het balanseer / Nieuw Amsterdam. Aan de prijs is een bedrag van 2500 euro gebonden.

De overige genomineerden waren Schering en inslag van Dennis Gaens, Zover van Froukje van der Ploeg, Bijna een Amerika van Max Temmerman en Wij zijn evenwijdig van Maud Vanhauwaert.

De J.C. Bloem-poëzieprijs is een tweejaarlijkse Nederlandse poëzieprijs. In 2001 is besloten deze prijs voor de beste tweede bundel in het leven te roepen en in 2003 werd de prijs voor het eerst uitgereikt. De prijs is vernoemd naar de dichter J.C. Bloem, en werd onder meer uitgereikt aan Mischa Andriessen (‘Huisverraad’), Ester Naomi Perquin (‘Namens de ander’), Maria Barnas (‘Er staat een stad op’) en Hagar Peeters (‘Koffers zeelucht’).

Els Moors studeerde Germaanse filologie aan de Universiteit van Gent. Daarna verhuisde ze naar Amsterdam en volgde een opleiding Tekst en Beeld aan de Gerrit Rietveld Academie. Ze woont en werkt momenteel in Brussel. In 2006 debuteerde Moors met haar dichtbundel Er hangt een hoge lucht boven ons, bekroond met de Herman de Coninckprijs. In 2008 verscheen haar eerste roman Het verlangen naar een eiland. In 2010 publiceerde ze de verhalenbundel Vliegtijd. Liederen van een kapseizend paard werd eerder dit jaar tevens genomineerd oor de Herman de Coninckprijs.

> website J.C. Bloemstichting: www.jcbloemstichting.nl