» » » » Over het leven van sterren / Marwin Vos

Over het leven van sterren / Marwin Vos

Het leven van sterren / Marwin Vos

Dichter/recensent Alfred Schaffer over het leven van sterren van marwin vos: “Alle fragmenten samen vormen een snoer van verslagen, bespiegelingen en getuigenissen. Vos problematiseert de taal, die het geweld en de gevolgen van geweld moet beschrijven (‘als je zo sterk in analyse en metaforen bent/ kijk nog eens goed en kom niet aan met onvergelijkbaar’), en houdt ook de kunst en de literatuur verantwoordelijk (‘je ging weg om de schrijvers te verzoeken/ aandacht te besteden aan wat maar steeds niet werd beschreven’).
Dit boek, dat ‘gaat over de effecten van seksueel geweld en hoe/ er in de samenleving vaak met ongeloof op wordt gereageerd’, draagt twee motto’s, een van Jean Améry, en een van Nina Simone: ‘what are the conditions that produced a situation that demanded a song like that’. Hetzelfde kan worden gezegd na het lezen van deze onmisbare, confronterende bundel.”

Lees de volledige recensie in De Groene Amsterdammer (nr. 32/2019)


Pieter M. van Sterkenburg op Ooteoote: “[de dichteres] kaart – terecht – een groot, onacceptabel fenomeen in onze samenleving aan”


Janita Monna in Trouw (juni 2019): “‘het leven van sterren’ is gebouwd uit teksten waarbij veel mensen liever het hoofd afwenden. Verhalen van vrouwen, mannen die slachtoffer waren van seksueel geweld. Vos schakelt citaten aaneen, zonder toelichting, zonder plastisch te worden. Kaal. En dat maakt dat woorden des te harder aankomen, dat de verbeelding ruim baan krijgt.”