» » » Plantin-Moretusprijs 2009 voor Betoverende Katastrofe van Willy Roggeman

Plantin-Moretusprijs 2009 voor Betoverende Katastrofe van Willy Roggeman

Betoverende katastrofe
Kroniek van een polychroom eremiet

Op donderdag 4 juni vond in het Brusselse Bozar de prijsuitreiking plaats van de Plantin-Moretusprijs 2009. Deze prijs bekroont de beste verzorgde boeken – boeken die uitblinken door hun verzorgde en originele vormgeving, typografie, illustratie en grafisch-technische productie. In 6 categorieën kon de vakjury telkens verschillende titels bekronen, naast een prijs voor een jonge, pas afgestudeerde vormgever. De prijs wordt georganiseerd door twee vzw’s die het hebben voor mooie boeken: de Vlaamse Uitgevers Vereniging en het Plantin Genootschap.
In de categorie Literatuur werd Betoverende Katastrofe van Willy Roggeman bekroond, vormgegeven door Danny Dobbelaere.


De mening van de jury:

“Betoverende Katastrofe is een statement. Willy Roggeman maakt geen deel uit van de mainstream van het literaire veld. Deze kroniek van een polychroom eremiet over een betoverende katastrofe – met k – kreeg een vorm die past bij de eigenzinnigheid van de auteur en zijn werk.
Bij literaire boeken wordt soms te veel ‘fuzz’ verkocht. Een schilderij op de cover, werkt dat niet vaak beklemmend? Hier is daarentegen alle ballast overboord gegooid. Hier is sprake van een gedurfde zuiverheid. Te midden van alle drukte is dit boek moedig in zijn ijzige eenvoud. Enkel tekst, de sobere stempel garamond voor het binnenwerk. Dit boek valt op door zijn onopvallendheid. Het straalt rust uit, je kan er je eigen verbeelding op projecteren. Dit boek wil je meenemen als je in een boekhandel rondsnuffelt.
De schutbladen die een andere kleur kregen dan het omslag: een mooie toevoeging, die onderstreept dat deze vormgeving geen toeval is. De vormgeving is perfect toegepast, in alle mogelijke facetten. Het boek is bovendien verzorgd afgewerkt, de drukker heeft dit niet als een tussendoortje beschouwd.”

Meer info > zie brochure op www.plantinmoretusprijzen.be/docs/brochure_2009.pdf