» » » Prijs Best Vormgegeven Boeken 2012 voor AAN BARRELS en ONRUST

Prijs Best Vormgegeven Boeken 2012 voor AAN BARRELS en ONRUST


Tijdens de Staat van het Boek in deSingel in Anwerpen werden op zondag 22 april de winnaars bekend gemaakt van de prijzen voor de Best Vormgegeven Boeken 2012 (tot 2010 bekend als de Plantin-Moretusprijs). Ook de Publieksprijs voor het Beste Boekomslag werd uitgereikt. Met deze prijzen worden de spots gericht op de nauwelijks te overschatten rol van de boekontwerper.

Onder de 17 winnaars bevinden zich twee publicaties van het balanseer, beide in de categorie Literatuur:
Aan barrels van Harry Vaandrager, vormgegeven door Danny Dobbelaere
en
Onrust van Dirk Lauwaert, vormgegeven door Stéphane de Schrevel

Het balanseer viel ook de vorige jaren reeds in de prijzen: 
2011 – De verzwegen Boon van Pol Hoste (vormgeving: Stéphane de Schrevel)
2010 – Practicum van Willy Roggeman (Vormgeving: Danny Dobbelaere)
2009 – Betoverende Katastrofe van Willy Roggeman (vormgeving: Danny Dobbelaere)

Jurylid Koen Brams over de prijs: “Welke keuzes heeft de vormgever gemaakt? Welk papier? Welke letter? Welke bindwijze? Hard- of softcover? Beeld of geen beeld op de cover? Hoe zijn al deze keuzes bovendien op elkaar betrokken zodat een betekenisvolle eenheid tussen vorm en inhoud, tussen tekst en ontwerp tot stand is gekomen?” De jury ging op zoek naar de boeken “die terecht niet meer van het netvlies te branden zijn.”

De vakjury bestond dit jaar uit Jan Hoet (voorzitter), Koen Brams, Geoffrey Brusatto, Jan De Boer, Sara De Bondt, Bernadette De Loose en Tom Tosseyn. In 11 categorieën konden zij telkens maximum 3 verschillende titels bekronen. In 2 categorieën werd dit jaar geen prijs uitgereikt – Schoolboeken en E-books. In totaal werden 17 boeken en 36 winnaars bekroond – de vormgever en de uitgever van het winnende boek delen de eer. Zij kregen een trofee overhandigd die ontworpen werd door Stan Van Steendam.

Alle bekroonde boeken zijn te bewonderen in een speciale tentoonstelling in het Design museum Gent, van 4 mei tot half juni 2012. Info over locatie & openingsuren:www.design.museum.gent.be.

Klik verder voor meer info over de Prijs , een fotoverslag, en de brochure met juryrapport.

Meer over Aan barrels en Onrust.