» » » » Lies Van Gasse over KLINKT van Jaap Blonk in KnackFocus

Lies Van Gasse over KLINKT van Jaap Blonk in KnackFocus

(…) Klinkt verzamelt Blonks beste Nederlandstalige werk, waarin de taal vanuit haar klank wordt gedeconstrueerd. Hoewel het boek ontzettend mooi is uitgegeven, is het vooral een partituur van de fascinerende klankperformances die op cd bij het boek zitten. Het stemgebruik van Blonk gaat daarin van vakkundig naar experimenteel. De muziek die aan de stemimprovisaties is toegevoegd, is verrassend melodisch en toegankelijk.

(…) Net zoals de muzikale vormen die Blonks werk krijgt, zijn de teksten bijzonder divers. Soms vertrekt hij vanuit bestaand tekstmateriaal, en focust hij op de deconstructie. Soms wordt er geschoven met klank en ritme, of neigen de gedichten naar kindertaal. Vaak is er ook een humoristisch element, zoals in de reeks variaties op Demonologikaas, een pastiche op Leo Vroman.

(…) Klinkt is, kortom, een veelvormige ervaring. Het is een boek dat beter niet al te lineair gelezen wordt, maar waarin lezer of luisteraar zich moet verliezen. Met de koptelefoon op gaat men ondergronds in Blonks bizarre totaaluniversum.

> Lees de hele recensie van Lies Van Gasse in KnackFocus n. 42 (16/10/2013)
> Lees ook de recensie van Jeroen Revalk op Cobra.be
> Meer over Klinkt op deze website