» » » » 'ik wordt': Johan De Wilde in Voorkamer in Lier

'ik wordt': Johan De Wilde in Voorkamer in Lier

Nog tot 7 juli 2013 is in Voorkamer in Lier de tentoonstelling ‘ik wordt’ van Johan De Wilde te bezichtigen.

Johan De Wilde maakt verdichte tekeningen met vette kleurpotloden op kartons in standaardformaten. Doorheen zijn tekeningen lopen lijnen die herinneren aan de snelheid van filmbeelden. In het werk van De Wilde beweegt echter niets; het ontstaat op terreinen waar geen geluid nog doordringt, waar vormen en kleuren louter herinneringen zijn aan vormen en kleuren. Via subtiele potloodtekeningen spreekt hij over grote en kleine bewegingen van het leven.
In de reeks Carte Blanche nodigde Voorkamer Johan De Wilde uit om een presentatie te maken rond het persoonlijke vocabularium van de kunstenaar. Op zijn beurt nodigde Johan De Wilde de kijkers uit om deel te nemen en vorm te geven aan zijn solotentoonstelling in de Heilige Geestsite te Lier. 
Meer dan 140 kunstenaars en niet-kunstenaars formuleerden een associatie op het werk van De Wilde. Al deze bijdragen – een ander beeldend werk, een voorwerp, een gedachte, een postzegel, een filmfragment, de vage herinnering aan muziek of een geluid, … – worden gepresenteerd met nieuwe werken van De Wilde. 
Als inleiding presenteren Morrens & De Boe een kabinet met verwante kunstwerken.
De grammaticale fout in de titel ik wordt refereert aan vragen die Johan De Wilde al jaren bezig houden: Hoe gedraagt een kunstwerk zich bij anderen? Ben ik mijn werk? Wat doet de kijker precies als hij kijkt? En daarna? Hoe ontstaat een beeld? Wat zien de duizenden bezoekers van de Sixtijnse Kapel? Wat verwachten zij er te zien en waarom zijn zij daar?
Parallel aan de tentoonstelling verschijnt de gelijknamige publicatie ik wordt, een bundeling van tekst- en beeldbijdragen, uitgegeven door Studio Luc Derycke (MER. Paper Kunsthalle).

Van Johan De Wilde verscheen bij het balanseer het boek Akerselva-Oslo 2004-2011, een wandeling in beelden doorheen de stad Oslo.