» » » » Pol Hoste wint Louis Paul Boonprijs

Pol Hoste wint Louis Paul Boonprijs

De Louis Paul Boonprijs gaat dit jaar naar de Gentse dichter, proza- en toneelauteur Pol Hoste. Deze prijs wordt uitgereikt door de multidisciplinaire kunstenaarsvereniging Honest Arts Movement vzw, waarvan Louis Paul Boon in 1974 de medestichter was. Aan de prijs is geen geldbedrag verbonden, wel een oorkonde en een grote ham. De prijs wordt uitgereikt aan een kunstenaar die uitblinkt in maatschappelijke betrokkenheid en die zijn binding met de mens centraal stelt, net zoals dat het geval was bij de Aalsterse Louis Paul Boon.

Honest Arts Movement looft onder meer de sociale bewogenheid in het werk van Hoste. “Hoste is niet alleen een zeer gedreven en stilistisch bijzonder interessant hedendaags literator, de sociale bewogenheid is in zijn werk ook erg sterk en hij doorspekt ze vaak met een behoorlijk kritische benadering van de (actoren in de) moderne tijden. Zijn werk sluit dan ook ontzettend aan bij zowel de filosofie als de ideologie van Boon”, aldus juryvoorzitter Freek Neirynck.

Hoste – naast auteur van een tiental romans en kortverhalen, ook theaterschrijver, recensent, essayist en dichter – publiceerde zijn meest recente roman De verzwegen Boon (2010) bij het balanseer. In deze Hommage aan Louis Paul Boon, zoals de ondertitel luidt, getuigt hij kritisch en geëngageerd over zijn eigen twijfels en over wat hem met Boon verbindt.

Op 23 maart 2013 krijgt Hoste de onderscheiding uit handen van actrice Reinhilde Decleir, die de prijs in 2011 kreeg samen met haar socio-artistiek Antwerps theatergezelschap Tutti Fratelli. > Meer over de uitreiking.