» » » Plantin-Moretusprijs 2010 voor Practicum van Willy Roggeman

Plantin-Moretusprijs 2010 voor Practicum van Willy Roggeman

Na Betoverende Katastrofe in 2009, is nu ook Practicum of het steriele schrijven van Willy Roggeman, vormgegeven door Danny Dobbelaere, bekroond met de Plantin-Moretusprijs. De prijsuitreiking vond plaats op donderdag 3 juni in het Stadhuis van Gent. Deze prijs bekroont jaarlijks de best verzorgde boeken in Vlaanderen.


De mening van de jury:

“De keuze van de papierkleur, de typografie: meer moet dat niet zijn. Kan het nog strakker? Nog zwart-witter? Bijna een cursusblok, maar vergis je niet: hier spreekt een schrijver met een eigen geluid. Wars van het kleurrijke, gezellige en conformistische karakter van andere schrijvers, andere boeken, schrijft Willy Roggeman wat hij te schrijven heeft. De typografie is onverbiddelijk, zelfs al laat dat wezen en weduwes achter. It’s a cruel world.
Minimalisme is troef. Was een harde kaft een betere keuze geweest? De meningen zijn verdeeld. Wel een consensus: dit boek zou je graag in je kast hebben staan. Het gebeurt overigens vaker dat een boek op tafel ligt dat bij de eerste oogopslag een of meerdere juryleden bekoort. Maar een jury is een geheel van individuen. Een boek dat door één jurylid als dé relevatie wordt beschouwd, haalt het niet altijd bij de collega-juryleden en wordt uiteindelijk niet altijd bekroond. Maar over dit boek waren ze het allen eens: het is een boek dat je uitnodigt om het vast te houden en te lezen.”