» » » De verzwegen Boon / Pol Hoste

De verzwegen Boon / Pol Hoste

In De verzwegen Boon is de auteur aanwezig op een feestje in het Aalsterse Belfort. Niet alleen de levenden zijn gekomen, ook de doden. Onder hen Jeanneke, de echtgenote van Louis Paul Boon, Rosa Michaut die met Boon op De roode vaan werkte, en Bert Van Hoorick, één van Boons beste vrienden die via de politiek trachtte te realiseren wat Boon via de literatuur probeerde tot stand te brengen.

Tal van literaire en minder literaire personages bevolken de nacht die een hommage wil zijn aan Louis Paul Boon…


Boekverzorging: Stéphane de Schrevel, Gent
Lettertype: Eames Century Modern van Erik van Blokland
Druk: Stevens Print, Merelbeke
Pagina’s: 162 – ingenaaid
Afmetingen: 14 × 21 cm
ISBN: 978 90 79202 08 9
Prijs: 19,95 €

Extra informatie

Tijdens zijn jeugd was Pol Hoste een bevoorrechte getuige van heftige discussies tussen communisten en liberalen die net als de katholieken kritiek hadden op het werk van Boon. Het is iets dat Hoste tot hiertoe heeft verzwegen.

De verzwegen Boon is het verhaal van een sociaal geëngageerd auteur over zijn eigen twijfels en over wat hem met Louis Paul Boon verbindt.


“Hoste toont zich een meester van het contrapunt en brengt abrupte stijlbreuken aan die zijn ‘verhaal’ een nieuw muzikaal elan bezorgen. Voorbeelden te over: lees het hele boek en de contrapunten vallen je als parels in de hand.” Yvan De Maesschalk in Boelvaar Poef

De verzwegen Boon is een prachtige hommage, met enige noirceur opgeschreven door een auteur die volgend zelfportret in de mond heeft gelegd van zijn personage Jeanneke Boon: ‘Gij lijkt mij zo meer iemand te zijn van verbloemingen, toespelingen, onduidelijkheden, moeilijke stijlfiguren en rare kronkels. Gelijk de krullen in uw haar.’” Joris Gerits in Streven

“15 maart: Louis-Paul Boon zou vandaag 100 worden. Tom Lanoye en Dimitri Verhulst werpen zich op als erfgenamen, maar de echte troonopvolger is Pol Hoste.” Paul Claes in De Brakke Hond (2012/2)

“Pol Hoste is de laatste der experimentelen. Terwijl hij vroeger nog probeerde zijn taalkritische observaties in een schijn van plot te verpakken, heeft hij sinds De verzwegen Boon (2010) alle toegevingen aan de publieke smaak opgeblazen.” (Frank Hellemans in De Morgen)


Bekroond met de Juryprijs voor De Best Vormgegeven Boeken 2011. Lees meer

Pol Hoste wint de Louis Paul Boonprijs 2012. Lees meer


Recensies

  • ‘… of uw eigen kleine oorlog zin heeft’ door Erik Spinoy op deReactor
  • ‘De rode Boon’ door Daniël Rovers in De Groene Amsterdammer
  • ‘Wat hebt ge nu willen zeggen?’ door Marc Reugebrink in De Leeswolf
  • ‘Paul Gustaaf Hoste en de slagschaduw van Louis Paul Boon’ door Yvan De Maesschalk in Boelvaar Poef
  • ‘Hommage aan Louis Paul Boon’ door Joris Gerits in Streven (maart 2011)
  • ‘Wat gaat ge over Lowie vertellen?’ door Michiel Leen in Ons erfdeel (2011/2)
  • Tom Van Imschoot over De verzwegen Boon op Knack.be
  • Gesprek met Pol Hoste in het programma Babel op Klara (06/06)

16/12/2010 – Pol Hoste in De Groene Waterman – lees meer