» » » De Hunnen / C.C. Krijgelmans

De Hunnen / C.C. Krijgelmans

‘waarom dan deze zinloosheid nog immer laten aanslepen, het drastisch ingrijpen op de eeuwige baan schuiven en je niet-geweten samen met elk roersel binnenin nog langer voor de zwijnen gooien in plaats van rustig te leven van wat je ééns, volslagen onwetend en in de gelukzaligheid van je uiterste lust uit de tepels van je ma hebt gezogen, heel lang geleden?’

Zo luidt de eerste zin van de roman De Hunnen, wellicht één van de merkwaardigste literaire teksten uit het Nederlands taalgebied.


Boekverzorging: Danny Dobbelaere (Grafijn, Gent)
Lettertype: DTL Documenta
Druk: Stevens Print, Merelbeke
Pagina’s: 140 – ingenaaid
Afmetingen: 12,5 x 20 cm
ISBN: 978 90 79202 07 2
Prijs: 19,95 €

Categorie: Tags: ,

Extra informatie

Krijgelmans werkte aan dit taalbrouwsel in de jaren 50; in die periode verschenen er enkele fragmenten in literaire tijdschriften en bloemlezingen, maar de publicatie van het volledige boek liet op zich wachten. De auteur heeft deze lange tijd verloren gewaande schrijfsels teruggevonden, gereconstrueerd en volledig herzien.

Het resultaat is een even compact als enigmatisch tekstweefsel waarin de lezer kennismaakt met excentrieke personages, opgevoerd in een veelheid van tijd en ruimtemomenten. Een literaire sensatie voor de avontuurlijke lezer!

“De vijftig stukken prikkelend proza in dit boek vormen een overtuigend bewijs van Krijgelmans’ stilistische en structurele vernuft. Hij daalt af in de (on)bewustzijnsstromen van een man die twijfelt tussen geile levenslust en bittere doodsdrift. En hij doet dat met evenveel panache als zijn toenmalige kompaan, Ivo Michiels. Hoog tijd dus voor rehabilitatie, zoals ook blijkt uit de intelligente en informatieve inleiding van Sven Vitse.” Bart Vervaeck in De Leeswolf


Recensies

  • ‘De literatuur van het verlangende lichaam’ door Hans Demeyer in Ons erfdeel
  • ‘Boek van de week’ door Bart Vervaeck in De Leeswolf
  • ‘Blauwe konijntjes’ door Tim Donker op derecensent.nl