» » » Anarchic Rehearsal & Sessions 72 / Willy Roggeman Jazz Lab

Anarchic Rehearsal & Sessions 72 / Willy Roggeman Jazz Lab

Naast een leven lang schrijver is Willy Roggeman ook begenadigd jazzmuzikant. In 1967 stichtte hij het Willy Roggeman Jazz Lab, met de musici Willy de Bisschop, Paul Van Den Heylen (na enkele jaren vervangen door Mark van den Hoof), Firmin Timmermans en Willy Roggeman zelf. Het WR Jazz Lab trad op als Bi-Unit, 3-Unit en 4-Unit.

Extra informatie

Sessions 72

het balanseer / uitgaven / Sessions 72 / WR Jazz Lab / Willy Roggeman / 2012 het balanseer / uitgaven / Sessions 72 / WR Jazz Lab / Willy Roggeman / 2012

In 1972 was de 3-Unit regelmatig onderweg voor concerten: Willy de Bisschop (contrabas), Firmin Timmermans (drum) en Willy Roggeman op sopraansaxofoon, klarinet en sopraan C-recorder. Mark van den Hoof had in die periode de oorspronkelijke 4-Unit verlaten voor een tijdelijke job als leraar in Afrika. Terug in België, werd Sessions 72 opgenomen, in augustus en september 1972.

Sessions 72 is een historisch document, boordevol exuberantie, humor en haperingen. De release van deze opnames maakt het mogelijk om deze ‘action music’ te vergelijken met de recente, veertig jaar later gerealiseerde solo-opname Anarchic Rehearsal.

Anarchic Rehearsal

het balanseer / uitgaven / Anarchic Rehearsal / WR Jazz Lab / Willy Roggeman / 2012 het balanseer / uitgaven / Anarchic Rehearsal / WR Jazz Lab / Willy Roggeman / 2012Het was de nadrukkelijke wens van Willy Roggeman om het hele Anarchic Rehearsal in één enkele sessie op te nemen. Enkel zo kan de muzikale inhoud, de creatieve intuïtie en spontaneïteit, gedurende de verschillende takes één spanningsboog behouden – en worden de onvermijdelijke onvolkomenheden er niet uitgefilterd. Terwijl bij groepsopnames de luisteraar vooral de dialectische structuren en ontwikkelingen in de muziek waarneemt, nodigt deze saxofoon-solo opname, in al zijn monodische breekbaarheid, de luisteraar uit om de meer sferische kwaliteiten van de muziek te verkennen.


‘Scratches en improvisatiecellen’, Patrick Auwelaert over Anarchic Rehearsal en Sessions 72 van Willy Roggeman Jazz Lab, in Jazzmozaïek (2013/4). > lees meer


Anarchic Rehearsal – Solo

Willy Roggeman: sopraansax

Opname: 8 september 2011
Recorded: Karel De Backer Studio
Recorded & mastered: Karel De Backer, Vlierzele
Producer: Kris Latoir & Willy Roggeman
Liner Notes: Willy Roggeman
Layout: Jeroen Wille & Ruud Ruttens
Oplage: 200 exemplaren
Bevat downloadcode
Prijs per LP: 20 €

 

Sessions 72 – 3&4-Unit

Willy Roggeman: sopraansax, klarinet, sopr. C-recorder, melodica
Mark van den Hoof: sopraansax, traverso
Willy de Bisschop: contrabas
Firmin Timmermans: drums

Opname: augustus en september 1972, Ninove
Remastered: Karel De Backer
Producer: Kris Latoir & Willy Roggeman
Liner Notes: Willy Roggeman
Layout: Jeroen Wille & Ruud Ruttens
Oplage: 200 exemplaren
Bevat downloadcode
Prijs per LP: 20 €

Distributie: www.instantjazz.com