» » » Helblauw / Thomas Meinecke

Helblauw / Thomas Meinecke

Berliner Literaturpreis 2020
Henry Van de Velde Award 2019

Tillmann is samen met zijn vriendin op vakantie in de Verenigde Staten en correspondeert met een Afro-Amerikaanse collega over het ontstaan ​​van techno en over hun onderzoek naar de evolutie van bluesmuziek. De discussies van het trio variëren van Mariah Carey tot Ronald Reagan, van de Black Power-beweging tot de erfenis van Nazi-Duitsland. En terwijl een orkaan over de Atlantische Oceaan raast, zal hun onderzoek naar hoe etniciteit, ras en geslacht zijn gedefinieerd, met name voor de Afrikaanse en Joodse diaspora in Amerika, culmineren in onthullingen over hun eigen etnische identiteit.


Vormgeving: Eva Moulaert
Afmetingen: 21×14 cm
Pagina’s: 384
ISBN: 978 90 792 025 53
Prijs: € 25

Extra informatie

Helblauw is een montageroman. Via dwarsdoorsneden en koppelingen tussen diverse tijdvakken en locaties monteert de auteur zijn encyclopedische materiaalcollectie tot een waar polyfonisch meesterstuk. Centraal in Meineckes werk, en in deze roman in het bijzonder, staat de grensoverschrijding of de verbastering, zowel op talig als op inhoudelijk vlak.

Vertaling uit het Duits (Hellblau, Suhrkamp 2001) door een collectief onder redactie van Arne De Winde.

Thomas Meinecke on Helblauw (het balanseer, 2018)

German author Thomas Meinecke on his novel Hellblau/Helblauw. http://hetbalanseer.be/uitgaven/proza/helblauw-thomas-meinecke/

Geplaatst door Het Balanseer Uitgeverij op Woensdag 12 december 2018


Thomas Meinecke (1955) was mede-uitgever en redacteur van het avant-garde tijdschrift Mode & Verzweiflung en in de jaren tachtig schreef hij columns voor Die Zeit. Hij publiceerde kortverhalen en tal van romans bij Suhrkamp Verlag. Zijn werk is verschillende keren bekroond. Hij is tevens muzikant, songwriter en dj. Meinecke werd bekroon met de Berliner Literaturpreis 2020. Helblauw kreeg een eervolle vermelding bij de uitreiking van De Best Vormgegeven Boeken 2019.


  • Berliner Literaturpreis 2020
  • De Best Vormgegeven Boeken 2019
  • Henry Van de Velde Award 2019