» » » Zilverlingen. Taal over taal, 1994-2019 / Marc Kregting

Zilverlingen. Taal over taal, 1994-2019 / Marc Kregting

‘Oorspronkelijk wilde ik ridder worden of tuinarchitect’, bekende Marc Kregting vlak voordat in 1994 zijn debuutboek De gezel verscheen. Werd hij toen een meneer in communicatie, een vak met groeimogelijkheden? Vijfentwintig jaar later maakt Kregting de som op in Zilverlingen – een onbeschaamd geretoucheerde keuze uit zijn columns en notities over taal.


Verschijnt in november 2019

Prijs: 25,00 €
Pagina’s: 250
Afmetingen: 14 x 22 cm
ISBN 9789079202621

Categorieën: , Tags: , ,

Extra informatie

Marc Kregting is in elk geval tekstredacteur geweest. Niet simpel, temeer daar Kregting in de tussentijd naar België emigreerde. Hij moest terug naar school. Was het ‘Ik ben begonnen te lopen’ of ‘Ik ben beginnen lopen’? Voor hij het wist, kreeg Kregting een zogeheten identiteitskaart.

Door de jaren heen vielen hem meer verschillen op, pietluttigheden, die zijn taalzintuig kietelden. Kregting waande zich een toerist op thuisgrond en raakte verzeild tussen politiek en ouderschap, sport en ecologie, uitsluiting en liefde.

Als taaldocent ervoer Kregting bovendien hoe jongeren zich uitdrukken. Opnieuw moest hij leren, tot aan de spaties toe. Dat actualiteit en geschiedenis zo door taal blijven kieren, bewijst Zilverlingen. Marc Kregting dribbelt even zwaardzwaaiend als vrolijk op het materiaal af waarvan hij leeft. Op naar het volgende debuut.


Marc Kregting (1965) schreef veertien boeken in elk denkbaar genre. Momenteel werkt hij aan een encyclopedie van de val.


‘De exterminator van de poëzie’ (De Groene Amsterdammer, 2000)

‘Ik zou niet weten met welk boek ik dit moet vergelijken’ (Leeuwarder Courant, 2003)

‘Geen andere bundel is een zo hecht georganiseerde uitbraakpoging uit de geëgaliseerde taal waarin ik ben thuisgemaakt en opgesloten’ (Awater, 2009)

‘Hij is een stilist, maar nog op zoek naar een onderwerp’ (NRC, 2013)

‘Dit boek houdt ons politieke denken een spiegel voor’ (De Standaard, 2018)