» » » Nazi te Venlo / Lucas Hüsgen

Nazi te Venlo / Lucas Hüsgen

Bekroond met de J. Greshoff-prijs 2012

In Nazi te Venlo doet Lucas Hüsgen verslag van een onderzoek. Wie was de man, die lang als familiegeheim in hem rondspookte? Was die overgrootvader werkelijk een nazi, en wat heeft hij in dat geval op zijn kerfstok? En hoeveel gelegenheid had hij daar eigenlijk toe, op zijn buitenpost van het Duitse spoorwegnet?


Boekverzorging: Stéphane de Schrevel, Gent
Lettertype: OT Amalia van Nikola Djurek
Druk: Cultura, Wetteren
Pagina’s: 319

Afmetingen: 15 x 23 cm
ISBN: 978 90 79202 096
In prijs opgeheven

Extra informatie

Maar omdat een nazi nooit alleen komt, de extreemrechtse verlokking zich ook weinig aantrekt van grenzen in de tijd, breidt het onderzoek zich over meer gebieden uit, tot in het heden en de dreigingen van de toekomst. Het neemt daarbij de vorm aan van een spoorwegnet, met hoofdtrajecten en nevenlijnen, en neemt de lezer bovendien mee op een treinreis langs plekken van het Duitse verleden, hun toeristische merites en de geheimen van de bureaucratie.

Toch blijft in dat hele weefsel van geschiedenis en politiek steeds ruimte voor literatuur en kunst. Zoals, logischerwijs, ook voor een ezel.

Op zoek naar de achtergrond van zijn overgrootvader, schrijft Lucas Hüsgen in deze nieuwe essaybundel over thema’s als ecologie en technologie, tirannie en esthetica, de reikwijdte van een ideologie en de actualiteit van geschiedenis, over Harry Mulisch en Adolf Eichmann, over Geert Wilders, over de werkelijkheid van Leibniz en Hölderlin, Gerhard Richter en Neo Rauch…


Bekroond met de J. Greshoff-prijs

Het oordeel van de jury:

“In zijn meesterlijke Nazi te Venlo komen alle motieven uit Hüsgens eerdere werk op een fraaie manier tot samenhang: van zijn fascinatie met Korea tot zijn niet aflatende onderzoek naar de voor- en achterkant van de Romantiek, zijn politiek-maatschappelijk engagement en zijn grote maar kritische liefde voor Duitsland en de Duitse cultuur.

De manier waarop Hüsgen met omtrekkende bewegingen werkelijk iets zegt over wat de oorlog betekent en heeft betekend en dat combineert met een zoektocht naar overgrootvader Hüsgen die uiteindelijk ‘kundig aan de geschiedenis ontsnapte’ dwingt bewondering af.

Met grote kennis van zaken maakte Lucas Hüsgen uit al deze ingrediënten een boek dat meer is dan een doorsnee-essaybundel.”

Lees meer


De pers over Nazi te Venlo:

  • ‘Al schrijvend zoekt Hüsgen tegelijk uitwegen en omwegen. (…) Zijn onwil en zijn ongemak om direct op het doel af te gaan enerzijds en het gebrek aan hard bewijsmateriaal anderzijds, geven Hüsgen de mogelijkheid om verleden en heden met elkaar te verbinden in een intense analyse van de doorwerking van een rechtsextremistisch gedachtegoed.’ (Erwin Jans op deReactor.org)
  • Nazi te Venlo maakt van Hüsgens overgrootvader een hardnekkige voetnoot in een boek dat als een furieus kloppende ader het vege lijf van de mensheid waarschuwt voor wat het nog aan mogelijkheden rest.’ (Kurt Snoekx op Brusselnieuws.be)
  • ‘boordevol fijnzinnige en scherpe overpeinzingen, geformuleerd in een even spitse als elegante stijl.’ (Erik De Smet in De Leeswolf)

Recensies

  • Interview met Lucas Hüsgen door Maarten Westerveen in het vpro-programma De Avonden: beluister
  • ‘De naam van de schrijver’ door Erwin Jans op deReactor
  • ‘Lucas Hüsgen: de kunst van het niet-vergeten’ door Kurt Snoekx op brusselnieuws.be
  • ‘Lucas Hüsgen over grootvaderlijk naziverleden’, verslag van de boekpresentatie in Passa Porta, door Michiel Leen op knack.be
  • Recensies van Herman Simissen in Streven, en van Erik de Smedt in De Leeswolf: lees meer