» » » De encyclopedieën van de val / Marc Kregting

De encyclopedieën van de val / Marc Kregting

Niemand ontsnapt aan de zwaartekracht. Op aarde regeren wetten die ons neerduwen, tot het graf erop volgt. Minstens zo onzalig eindigen verlangens. Honger naar kennis leidt in de Bijbel tot de zondeval en de vliegdrang van Icarus vindt voltooiing op de zeebodem.

Is het ooit goed? De een valt voor het vaderland, de ander voor de liefde, een derde voor het grote geld. Even doeltreffend leert de zwaartekracht over geschiedenis. De twintigste eeuw zou vervroegd zijn gestopt met de val van de Berlijnse Muur, de eenentwintigste eeuw zou vertraagd zijn gestart met ingestorte broedertorens in New York.

Voelen we opluchting of ontsteltenis wanneer niets of niemand ontkomt? Er zijn sporters, zatlappen, acteurs, schoonheden, miljardairs, dromers, timmerlui en wie niet. Marc Kregting geeft ruimte aan al hun verhalen. Vaak zijn ze komisch, bij vlagen dramatisch. De pijn van een afgrond is anders dan die van een bananenschil.

Extra informatie

Trouw aan zijn schrijverschap dat meer dan een kwarteeuw beslaat, tast Kregting de taal wanhopig af. Onderweg slaat de bodem onder zijn leven weg. Het geheugen moet hem overeind helpen. Zo is De encyclopedieën van de val meteen een eerste autobiografie, een bron van wetenswaardigheden en een fust vol kolder.

De reis door dit boek begint overal, direct. Een traject van A tot Z kan ook. Elke route brengt zowel vederlichte als loodzware ervaringen teweeg. De grappen, het verdriet en de wonderen die hier zijn verzameld bieden stof voor talloze romans.

 

Marc Kregting (1965) groeide op in Nederland en woont al jaren in België. Op zijn naam staan vijftien titels die elk een genre kietelen – van prozagedicht (Dood vogeltje) over pamflet (Zij zijn niet van Jeremia) en naslagwerk (Koffie) naar partituur (Onze Nietzsche).

 

Kregting in de Tijd:

‘Ik zou niet weten wat geen inspiratie is geweest’, zegt hij. ‘Omdat ik al een tijdje in literatuur meedraai, kende ik de toestand van artistieke paranoia al, waarbij veel wat op het pad van een kunstenaar komt betrekking lijkt te hebben op het dienstdoende project. En al werk ik altijd principieel boven mijn niveau, om boeken te forceren die geen voorgangers kennen, bij deze encyclopedie was het om gek van te worden. Bij de val was de beer helemaal los.’

…over Marc Kregting: 

‘Als lezer blijf je scannen, wat dit boek zo verslavend maakt. Je slaat het open en je begint waar je wil.’
‘Voor wie in katzwijm valt voor taal is ‘De encyclopedieën van de val’ een prachtig boek.’
‘Een veel geestiger boek valt niet te vinden.’
‘Wat voor een boek is ‘De encyclopedieën van de val’? Een geval apart, zeker. Er is geen inleiding, misschien moet dat zo, Marc Kregting valt met de deur in huis. Zo, bij de letter ‘A’: ‘Eerste letter van ons alfabet. Heeft van de zijkant wat weg van een keukentrapje, dat men kan gebruiken om, zeg eens iets, beetrijpe appels te plukken die te lui zijn of principieel weigeren uit de boom te vallen.’
Uit de lovende recensie van Rik Van Puymbroeck in De Tijd 

‘Een boek als dit bestond nog niet.’ Christophe van Gerrewey over De ware marsrichting

‘Zilverlingen van Marc Kregting is een heel ongebruikelijk boek over taal. En mede daardoor misschien wel het beste dat ik dit jaar heb gelezen.’ Marc van Oostendorp op Neerlandistiek.nl


LITERAIRE NON-FICTIE

608 pp.
13 x 19 cm
ISBN 9789079202850
€27,50